Зустріч студентів- першокурсників спеціальностей «Екологія» та «Лісове господарство» з освітнім омбудсменом

👉15 вересня відбулася зустріч студентів- першокурсників спеціальностей «Лісове господарство» та «Екологія» з освітнім омбудсменом ЧДТУ Наталією Старовойтенко. У дружній атмосфері зустрічі наші першокурсники мали змогу відчути, що в університеті ефективно співпрацюють викладачі та студенти, які є партнерами, тому роки навчання мають запам’ятатися як один з найвагоміших періодів життя молоді.
👉Основними питаннями, що розглядалися були:
• Хто такий освітній омбудсмен?
• Коли і в яких випадках звертатися до омбудсмена?
• Як звертатися?
• Хто може звернутися?
❗️Отож, першокурсники усвідомили, що перш за все, омбудсмен є гарантом освітніх прав студентів. Він сприяє мінімізації психологічних, фізичних та моральних зіткнень, що підвищує працездатність, розвиток творчості суб’єктів навчально-виховного процесу. Освітньому омбудсмену заборонено розкривати конфіденційну інформацію.
❗️Студенти мали змогу виявити обізнаність про свої права та обов’язки в освітньому процесі. Усі дійшли до головної думки, що освітнє середовище має бути наповнене повагою до прав, свобод та гідності кожного студента. Виявилося, що більшість першокурсників розуміють, навіть, стикалися у школі з проявами булінгу, залякування, нетерпимості, нетолерантності.
👉Омбудсмен включила у захід елементи проблемних ситуацій, які трапляються зі студентами у процесі навчальних занять, складання іспитів, проживання в гуртожитку. Більшість першокурсників продемонстрували гарні та аналітичні здібності та запропонували способи попередження конфліктів, реагування на факти кібербулінгу та власні варіанти асертивної поведінки (як відстоювати свої інтереси без агресії, маніпуляцій, як бути впевненим та доброзичливим, при цьому не страждати і не терпіти принижень).
👉Під час зустрічі акцентовано увагу на базових етичних принципах та нормах поведінки в університеті. Наступні консультації та бесіди торкнуться проблеми академічної доброчесності, прав студентів на обрання вибіркових дисциплін, навчання за індивідуальним графіком тощо.
🥮На завершення зустрічі студенти-лісівники та студенти-екологи разом з наставниками Інгрідою Чемерис, Людмилою Ящук, Людмилою Жицькою та Наталією Старовойтенко посмакували караваєм, що спечений в університетській їдальні.
💙💛Мирного усім неба та радості від пізнання!