Виїздний науково-практичний семінар студентів спеціальності «Екологія» та «Лісове господарство»

❗️Навчальний 2022-2023 рік для студентів-екологів та лісівників розпочався з проведення науково-практичного семінару, що проходив в рамках загально-екологічної та польової практик, які пов’язані з вивченням дисциплін “Ґрунтознавство” та “Лісове ґрунтознавство”. 👉Семінар проходив під керівництвом доцентів Людмили Жицької, Світлани Ключки та старшого викладача Віктора Сича в околицях міста Черкаси на території ДП Черкаського лісгоспу.
Погожі осінні дні дали чудову можливість для подальших наукових досліджень лісових біоценозів і їх ґрунтового покриву в польових умовах.
👉Студенти вправно виконали прокоп, зачистили ґрунтовий розріз і, під керівництвом досвідчених викладачів, визначили потужність ґрунтових горизонтів, їх властивості й зазначили назву за зовнішніми (морфологічними) ознаками, а також здійснили відбір ґрунтових зразків для вивчення їх фізико-хімічних показників в лабораторних умовах. Деякі прості аналізи, зокрема вологість, температура та рН ґрунту, були виконані в польових умовах за допомогою портативних експресних пристроїв. Дослідники встановили умови зволоження, характер скипання ґрунту, провели опис ґрунтового профілю та встановили індексацію шарів за систематикою академіка О.Н. Соколовського.
❗️Важливим фактором проведення досліджень в польових умовах є закріплення теоретичних знань та їх практичне застосування, отримання навиків роботи з обладнанням та проведення описів лісових угруповань. В рамках семінару молоді науковці встановили також тип лісу, види едифікатори, формулу деревостану, ступінь зімкненості крон ( загальне та за ярусами), здійснили описи трав’яного і чагарникового ярусів, мохового та лишайникового покриву, надґрунтових грибів тощо.
👍З усіма поставленими завданнями студенти впорались на відмінно, активно і з зацікавленістю фіксували необхідні польові об’єкти та особливості природних умов.
👏Дякуємо всім учасникам освітнього процесу за злагоджену, відповідальну й активну участь в проведеній роботі! Продовжуємо й надалі спільну науково-практичну діяльність!