Практичні заняття студентів-екологів ЧДТУ в Обласному центрі контролю та профілактики хвороб МОЗ України

❗️В умовах існуючих радіаційних загроз та можливих аварій на АЕС виникає потреба в комплексній оцінці даного джерела активної енергії, а також визначенні його впливу на навколишнє середовище, здоров’я людини, рослинний і тваринний світ. Тому знання норм, правил і вимог щодо радіаційного контролю об’єктів навколишнього середовища, вміння користуватись апаратурним обладнанням є необхідними для формування високого професійного рівня майбутнього бакалавра з екології.
❗️В рамках співпраці між Черкаським державним технологічним університетом і Обласним центром контролю та профілактики хвороб МОЗ України здобувачі освітньої програми «Екологія, охорона навколишнього середовища та збалансоване природокористування» ЧДТУ, групи ЕК-93 та ЕК-03 разом з доцентом кафедри екології Людмилою Жицькою та завідувачем лабораторіями кафедри Любов Плахотньою відвідали лабораторію радіологічного моніторингу та контролю об’єктів навколишнього середовища Центру для проведення практичних занять з курсів «Радіоекологія» та «Екологічна безпека територій і акваторій».
❗️Студенти прослухали лекцію щодо радіаційної безпеки і гігієни, ознайомились з державними гігієнічними нормами та іншою нормативною документацією щодо радіометричного контролю та методик лабораторних досліджень бета- й гама-випромінювання в об’єктах довкілля, що визначені чинним законодавством України, зокрема, Законами «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку», «Про поводження з радіоактивними відходами», «Про захист людини від впливу іонізуючого випромінювання», значення яких висвітлив лікар з радіаційної гігієни Леонід Пичериченко. Ознайомились з принципами роботи переносних дозиметрів-радіометрів та стаціонарних спектрометрів енергій, зокрема, СЕБГ-150/63 АКП-С і Радіометра РУГ-2001. Екологів також зацікавила інформація стосовно передачі даних для функціонування інтерактивних карт радіологічного моніторингу територій України.
❗️Разом із техніком-дозиметристом Коцюрубою С.Л. та лаборантом медицини Самойленко Н.О. підготували проби та провели дослідження питної води на вміст 137Cs, 90Sr на спектрометрі СЕБГ-150/63 АКП-С, а також, використовуючи радіометр-дозиметр РКС-01 «Стора», виміряли значення потужності експозиційної дози гамма-випромінювання і щільності потоку бета-частинок в повітрі на території відкритого майданчика центру.
❗️Така співпраця є одним із ефективних механізмів поєднання теоретичної й практичної діяльності кафедри екології ЧДТУ та диференційованого підходу до різних видів навчання, які є необхідними для здобуття фахових компетентностей за освітньою програмою бакалаврського рівня підготовки зі спеціальності «Екологія».