Ознайомча практика студентів-екологів. Маршрут – парк «Сосновий Бір»

❗️Парк «Сосновий Бір» знаходиться на території міста Черкаси в північно-західній частині. Розташування парку на терасі Дніпра, яка обривається крутими уступами до Кременчуцького водосховища (висота їх – більше 30 метрів, а крутизна – 25-30 градусів), надає йому не тільки загадковості та привабливості, а і створює умови виняткової річкової прохолоди за рахунок легких бризів. Саме сюди у жаркий літній день завітали студенти кафедри екології для ознайомлення з унікальним ландшафтом парку і видами природної лісової та декоративної рослинності.
👉Відвідувачів зустріли чарівні липові алеі, невеличкі березові гайки, пагорби порослі ялівцем, галявини з висадженими квітами. Студенти дізнались, що в парку росте більше 70 порід екзотів. Зокрема, кипарис болотний, ялина блакитна, бархат амурський, горобина, береза пухнаста, бундук канадський. Різнобарвний ландшафт території і її планувальна специфіка створили сприятливі умови для гармонійного формування паркових композицій, якими опікується комунальне підприємство «Дирекція парків».
З південно-західного напрямку на північно-східний парк розділений мальовничим каньйоном яру, що збагатив природний рельєф і надав йому своєрідної архітектурної неповторності. Парковий комплекс включає три зони: активного і тихого відпочинку з альпінарієм і каскадами озер, дитячий сектор, прогулянко-оглядову зону та зону пляжів. Над глибоким урвищем перекинуто арочний міст – «Міст закоханих».
Зелені масиви, серед яких: сосна звичайна, що переважає у парковому насадженні, дуб звичайний, клен ясенелистий, клен татарський та інші види, а в підліску – глід криваво-червоний, бузина чорна, бузина червона, робінія псевдоакація, горобина звичайна та інші, – відділяють парк від автомагістралі та відкритих просторів. З трав’яних рослин зустрічається: чистотіл, розрив-трава дрібноцвіта, орляк звичайний, пирій, костриця лучна, конвалія звичайна, суниці лісові, перстач сріблястий, деревій звичайний.
З новими записами і враженнями від побаченого студенти повернулись готувати звіти з практики.
#екологіяЧДТУ