
10 червня 2025 року здобувачі вищої освіти бакалаврського рівня підготовки зі спеціальностей «Екологія» та «Технології захисту навколишнього середовища» під керівництвом доцентки кафедри екології Людмили Жицької відвідали приватне акціонерне товариство «ЮРІЯ», що входить до ТОП-10 найбільших виробників молочної продукції в Україні, з метою навально-ознайомчої екскурсії.

Менеджер компанії Оксана Махаринець розповіла студентам історію становлення та розвитку підприємства, а саме, що в 1961-1964 роках відбулося будівництво та впровадження в експлуатацію I-го корпусу спеціалізованого молочного заводу в м. Черкаси, який із часом розширив свої потужності. Пізніше у 1995 році завод було приватизовано та отримано назву торгової марки «Волошкове поле» для своєї продукції. На сьогодні підприємство використовує передові технології і світовий досвід у виробництві молочної продукції. Самі ж технології базуються на використанні живих молочнокислих бактерій, вітамінів та натуральних добавок. В 2024 році в рамках бізнес-плану й підвищення потужності виробництва, підприємство запустило в роботу нову лінію з виробництва сирків глазурованих, що дозволило задовольнити замовлення українського та зарубіжного рітейлу.

Студенти побували в цехах заводу і мали змогу поспостерігати за роботою лінії з розфасовки сирків глазурованих, сирів к/м, ультрапастеризованого молока, молока та кисломолочних продуктів в упаковці пюр/пак, ознайомитись з системою охолодження молока з використанням пастерiзацiйно-охолоджувальної установки для термiзацiї потужністю 15 т/год й модернізованим, з урахуванням усіх вимог системи якості та безпеки харчових продуктів, складом готової продукції. Майбутніх екологів зацікавила також система безпеки праці та контролю готової продукції на підприємстві, а також технології очищення стоків виробництва.